Beter inregelen machines en productieproces leidt tot energiebesparing

Om de klimaatdoelen te halen, is de industrie een belangrijke speler bij energie besparen en verduurzamen. 10 Bedrijven – in de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie – werkten de afgelopen jaren intensief samen in gebruikersgroepen. Zij kwamen met technologieleveranciers tot nieuwe inzichten en ervaringen rondom productieprocessen en de inzet van machines.

Rubberverwerkend bedrijf Vernay uit Oldenzaal is één van de deelnemende bedrijven. Vernay maakt precisie-onderdelen voor onder meer de auto-industrie. Wim Veelders is er senior manufacturing and facility engineer. Hij vertelt: “De geringste afwijking betekent dat het product weggegooid kan worden. We waren gewend aan een uitvalpercentage bij het spuitgieten van 6 tot 8 procent.

Daling uitvalpercentage machines
Door te praten met collega’s van andere bedrijven uit de gebruikersgroep, is de oorzaak van dat hoge uitvalpercentage ontdekt én is een oplossing bedacht.” Met een nieuwe bedieningsinstructie voor de operators van Vernay, is het uitvalpercentage nu gedaald naar minder dan 2 procent. Dat scheelt veel energie en grondstoffen.

Behalve in Oldenzaal heeft Vernay productievestigingen in de Verenigde Staten, Italië en China. Daar worden de leerpunten uit de gebruikersgroep nu ook toegepast. In nieuw aan te schaffen machines wordt de oplossing direct geïntegreerd.

Productieproces disposables en verpakkingen
Het Noord-Brabantse bedrijf Haval maakt disposables en verpakkingen voor de foodindustrie. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld jaarlijks 70 miljoen tomatenemmertjes voor in de supermarkt. Dit plastic wordt mooi helder gemaakt met een clarifier. Voor de productie was een temperatuur nodig van 275°C. Door de bijeenkomsten van de gebruikersgroep ontstond het idee om met een andere samenstelling te gaan werken.

Lagere temperatuur, kortere productiecyclus
Na de benodigde testen blijkt dit goed te werken: de verwerkingstemperatuur is teruggebracht naar 190°C. Bovendien is de productiecyclus met 5 procent ingekort, doordat de emmertjes minder lang hoeven te koelen. Productiemanager Ron Kastermans van Haval heeft het samenwerken met collega-technici van andere bedrijven als constructief ervaren.

“We hebben het allemaal druk en zijn bezig met ‘de waan van de dag’. Dan is het heel goed even een stap terug te doen en feedback te krijgen van andere bedrijven.”

 

Bron: RVO