Wetgeving

Wettelijk gezien moeten bedrijven die jaarlijks minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aan aardgas verbruiken, energiemaatregelen treffen die zich in 5 jaar of minder terugverdienen.

In het Energieakkoord is afgesproken dat het bevoegd gezag hierop beter toezicht gaat houden. De gemeenten die deelnemen aan de CleanCampagne gaan dit de komende tijd oppakken. Dit betekent dat bedrijven die binnen genoemde doelgroep en gemeenten vallen, binnenkort een bezoek kunnen verwachten van het bevoegd gezag om te beoordelen of zij voldoen aan de wetgeving.

Ook is er een wetgeving in ontwikkeling die stelt dat vanaf 2023 ieder kantoor in Nederland groter dan 100 m2 verplicht is om minimaal energielabel C te hebben.

Toezicht in de vorm van procesbewaking

De Natuur en Milieufederatie Groningen onderhoudt nauwe contacten met het bevoegd gezag. Het Plan van Aanpak dat we opleveren, stuur je aan het bevoegd gezag. Deelnemers aan de CleanCampagne krijgen dan niet meteen een toezichthouder op de stoep. Je bent immers al serieus bezig met verbeteren van je bedrijf! Toezicht zal plaatsvinden in de vorm van procesbewaking: kom je de afspraken uit het Plan van Aanpak na.