IT-bedrijf Tynaarlo zet auto aan de kant

‘De mensen die hebben meegedaan, zijn zeer enthousiast’

Bijna 6000 kilometer op de fiets en dus niet in de auto. Een besparing van honderden liters brandstof. IT-bedrijf New Nexus in Tynaarlo maakt serieus werk van duurzame mobiliteit. New Nexus houdt kantoor in Tynaarlo, het gros van de medewerkers is gedetacheerd bij bedrijven, vooral in de stad Groningen.

De afgelopen vier weken deden ongeveer twintig medewerkers mee aan een proef om het aantal autokilometers terug te dringen. Duurzaamheid is een van de vele doelen die New Nexus nastreeft.

Maar er is meer. ,,We houden ook de ontwikkelingen rond Groningen in de gaten’’, zegt Marlien Rump van New Nexus. Daarbij gaat het vooral om de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Vorige week werd bekend dat het werk twee jaar langer gaat duren dan gepland. New Nexus wil niet dat de medewerkers op weg naar hun werk vooral stilstaan in de file voor of op de ring. Daarom zoekt het naar alternatieven.

Die lijkt het te hebben gevonden in de elektrische fiets. Vijftien medewerkers gebruikten de afgelopen maand een elektrische fiets voor woon- werkverkeer, een groep van vijf mensen reed de auto naar P+R Haren of Hoogkerk en stapte daar op een elektrische fiets richting werkplek. Daarnaast werd een elektrische poolauto gebruikt.

De resultaten mogen er zijn: voor woon-werkverkeer maakten vijftien medewerkers gebruik van zeven speedbikes. Ze maakten 250 ritten en fietsten bijna 4900 kilometer. Dat leverde 8480 fietsminuten op, maar vooral: het bespaarde 334 liter brandstof.

Daarnaast reden vijf mensen op een elektrische fiets van de P+R naar hun werk. Zij maakten 176 ritten dwars door Groningen ofwel 1080 kilometer. Kilometers die ze anders met de auto gereden hadden. Het bespaarde bijna 80 liter brandstof.

New Nexus is content met de resultaten. Maar vooral de reacties van de deelnemers stemmen tot blijdschap. ,,De mensen die hebben meegedaan, zijn zeer enthousiast’’, zegt Rump. ,,Ze komen fitter op hun werk en zijn ’s avonds als ze thuiskomen minder uitgeblust. Ja, ook op de dagen dat het minder goed weer was, was het enthousiasme groot.’’

Een medewerker die dat onderstreept is Gert Damstra. Vanuit woonplaats Assen fietste hij twee weken naar zijn tijdelijke werkplek bij DUO in Groningen. ,,Je merkt dat het steeds drukker wordt op de weg. Dat zal toenemen als de ringweg straks echt onder handen wordt genomen.’’

Damstra was aanvankelijk sceptisch over de pilot van New Nexus. Nu wil hij verder. ,,En dat kan’’, zegt Rump. ,,We moeten nog onderzoeken hoe we het precies gaan doen, maar we willen de medewerkers zeker de mogelijkheid bieden om elektrisch te fietsen.’’